Smer-SD nechce spájať Kvorkovu kauzu s činnosťou strany

26.10.2011 Bratislava

Odporúčame:

Prokuratúra podala obžalobu na exposlanca Jána K.
FICO: Do Kvorkovej situácie sa môže dostať ktokoľvek
Vyšetrovateľ uzavrel prípad okresného šéfa Smeru Jána Kvorku
Exposlanca Kvorku budú po strate imunity stíhať
NR SR nevydala Kvorku na trestné stíhanie
 
BRATISLAVA 26. októbra (WEBNOVINY) - Smer-SD nechce spájať kauzu svojho okresného šéfa strany v Martine a bývalého poslanca Národnej rady SR Jána Kvorku, na ktorého martinský prokurátor už podal obžalobu, s činnosťou strany. Kvorka je spolu s ďalšími dvoma osobami obvinený zo spolupáchateľstva na zločine obmedzovania osobnej slobody a prečine ublíženia na zdraví v štádiu pokusu.

"Tento prípad vnímame ako problém medziľudských vzťahov, ktorý nemá nič spoločné s politikou," uviedol pre agentúru SITA hovorca Smeru-SD Erik Tomáš. O obžalobe Kvorku bude rozhodovať Okresný súd v Martine.

Kvorka sa má podľa prokuratúry zodpovedať za to, že so synom a ďalším mužom v roku 2006 násilím odvliekol a zbil Jána Lacka, s ktorým mal spory. Prípad sa ťahal aj preto, že Kvorku chránila poslanecká imunita.

Parlament ho pred dvoma rokmi odmietol vydať na trestné stíhanie. S Lackom mal Kvorka problémy údajne preto, že navštevoval jeho priateľku, dnes už manželku, Zdenku Toráčovú. Kvorka tvrdil, že Lacko mu skalou rozbil predné sklo na aute a vyhrážal sa, že mu ho rozbije celé.

Za trestný čin obmedzovania osobnej slobody hrozí trest šesť mesiacov až tri roky. V prípade, že ide o závažnejšie obmedzovanie, až osem rokov. Väčšina podozrivých politikov však doteraz skončila bez trestu.

Predseda Smeru-SD Robert Fico sa už dávnejšie vyjadril, že do podobnej situácie ako Kvorka, sa môže dostať ktokoľvek a kedykoľvek. Zdôraznil, že platí prezumpcia neviny a preto nevidí dôvod mu nedôverovať.
 

Vyberte región